Het is vrijdagochtend. Vandaag zou er volgens Angela Merkel na zes dagen intensief onderhandelen duidelijkheid moeten zijn over de haalbaarheid van een nieuwe grote coalitie (GroKo) van CDU/CSU en SPD in Duitsland. Er staat veel druk op de ketel.

Maar volgens de Duitse media ziet het er nog niet naar uit dat Merkel kan doorgaan met de onderhandelingen. Zelfs in de vroege ochtenduren bereikten de leiders van CDU, CSU en SPD nog geen overeenstemming over alle heikele punten.

Tot ver na twee uur’s nachts zaten de partij- en fractievoorzitters met elkaar om tafel. Ze hebben inmiddels zes dagen intensief onderhandeld over controversiele onderwerpen als de Duitse arbeidsmarkt en sociaal-politieke kwesties, huisvesting, pensioenen, pensioenen, gezondheidszorg, financiën en vluchtelingen.

Een onderhandelaar van de Uniepartijen CDU en CSU zou tegen de boulevardkrant Bild gezegd hebben:”De onderhandelingen zijn volledig vastgelopen.”

Een sociaaldemocraat verklaarde dat een akkoord met de CDU “geen probleem” was. Maar de CSU blokkeert alles.

Rond 23.00 uur verlieten de onderhandelende politici het Willy Brandthuis in Berlijn herhaaldelijk om te wandelen. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zei na een wandeling van 20 minuten na middernacht dat hij verwachtte dat het “iets langer zou duren”.

Met name voor de SPD staat er veel op het spel: op hun partijcongres op 21 januari zullen de afgevaardigden de resultaten van de verkenningen evalueren.

Alleen als de sociaal-democraten sommige van hun beloften inzake rechtvaardigheid kunnen waarmaken, kunnen de sociaal-democraten instemmen met het starten van coalitiebesprekingen.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.