“Duitsland heeft geen strategie voor een oppositie die sympathiek staat tegenover nazi’s”, schrijft het Amerikaanse politieke tijdschrift Foreign Policy deze week.

De Amerikanen slaan alarm over de gevolgen van een nieuwe Grote Coalitie in Duitsland voor de macht van de ultrarechtse partij AfD in het Duitse parlement.

Als de SPD deelneemt aan een regering met CDU en CSU wordt de AfD de grootste oppositiepartij in de Bondsdag.

Daarmee zou een van de grootste nachtmerries van SPD vice-president Olaf Scholz binnenkort werkelijkheid kunnen worden.

“Niemand kan zich voorstellen dat de heer Gauland van de AfD een oppositieleider zou zijn”, verklaarde Scholz in een interview met het Duitse persbureau in december.

De GroKo was toen nog ver weg.

Als de SPD-partijdag akkoord gaat met het voorstel van SPD-partijleider Martin Schultz om definitief een nieuwe grote coalitie met CDU en CSU te vormen is er nu echter wel een nieuwe editie van een zwart-rode regering op komst.

 

Gebrek aan strategie

Foreign Policy wordt gezien als vakblad voor de internationale politiek. Het Amerikaanse politieke tijdschrift ziet de openheid van de Bundestag en de collegiale relatie tussen leden van de Bundestag buiten het politieke alledaagse bedrijfsleven als bijzonder bedreigend.

De reden hiervoor is de AfD, die in september met 12,6 procent van de stemmen de Bondsdag is binnengekomen als eerste rechtse buitenlandse partij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Met 92 parlementsleden – na de eerste spin-offs – is de AfD niet alleen de op twee na sterkste factie na de CDU/CSU en de SPD. Als de nieuwe regering werkelijk zwart-rood is, dan zijn de rechtse populisten ook de sterkste oppositiepartij.

Alleen al door de omvang van de fractie krijgt de AfD meer spreektijd en meer commissievoorzitterschap.

Het politieke tijdschrift vindt het problematisch dat de AfD ook in de commissie voorcde geheime dienst zitting heeft, die zich ook met rechts-extremisme bezighoudt.

Daarnaast komt de AfD in de commissie cultuur, jeugd, onderwijs, media en sport die zich ingespant om tolerantie in Duitsland te bevorderen. Een waarde “die Duitsland werd ingeënt als gevolg van het naziregime en zijn gruweldaden”, merkt Foreign Policy op.

Fractievoorzitter Alexander Gauland van de AfD riep meteen na de verkiezingen “wir werden sie jagen” toen hem naar een mogelijke nieuwe grote coalitie werd gevraagd. “We gaan ze jagen.” Zoals de nazi’s zeiden toen ze de joden wilden gaan vervolgen.

Nu de kans op een nieuwe GroKo daadwerkelijk bestaat laat hij de kans meteen niet onbenut om duidelijk te maken dat het AfD-programma totaal tegengesteld is aan het voorlopige coalitieakkoord van SPD, CSU en CDU. De nieuwe GroKo wil nog steeds vluchtelingen toelaten en meer Europees beleid. Daar is de AfD faliekant tegen.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.