Volgens Duitse politici en de Duitse media is Nederland een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. De Duitsers blijken echter volgens Netzwerk Steuergerechtigkeit (Netwerk Eerlijke Belastingen) ondertussen juist zelf een van de grootste Europese walhalla voor belastingontduikers, witwassers en belastingontwijkers te zijn.

Luxemburg is het enige EU-land dat nog slechter scoort dan de Bondsrepubliek Duitsland.

Het in Berlijn gevestigde Netzwerk Steuergerechtigkeit publiceerde woensdag een lijst met wereldwijde belastingparadijzen. Daaruit blijkt dat niet de Caribische eilanden voorop lopen bij het faciliteren van belastingontwijking, maar machtige staten als Zwitserland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Hongkong en de Bondsrepubliek Duitsland.

Duitsland neemt de zevende plaats in op de ranglijst van de grootste belastingparadijzen.

De grootste economie van Europa is volgens de samenstellers van de lijst een veilig toevluchtsoord voor zwart geld van over de hele wereld.

Voormalige minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zei altijd dat hij actie wilde ondernemen tegen belastingontwijking en het witwassen van illegaal geld. In de praktijk blijkt hij niets bereikt te hebben en is Duitsland zelfs een plaats op de ranglijst gestegen.

Volgens de onderzoekers van Netzwerk Steuergerechtigkeit zitten er veel mazen in de Duitse belastingwetgeving. Daarnaast worden kasstromen onvoldoende gecontroleerd.

Dit alles heeft van Duitsland “een aantrekkelijke investeringsbestemming gemaakt voor illegale buitenlandse geldstromen”, aldus Netzwerk Steuergerechtigkeit.

Lisa Paus, woordvoerder fiscaal beleid van de parlementaire fractie Bündnis 90/Die Grünen, uit harde kritiek. De 7e plaats op de lijst met internationale belastingparadijzen maakt volgens haar duidelijk dat het tijd wordt voor Duitsland om eindelijk een einde te maken aan de hypocrisie en het goede voorbeeld te geven in de strijd tegen belastingontduiking en het witwassen van geld”.

Met de combinatie van geheimhouding en veiligheid blijft Duitsland een centrum voor besmet geld. Financiële activa van niet-ingezeten belastingplichtigen worden niet belast. In veel gevallen zouden activa zelfs niet eens aan de betrokken buitenlandse landen worden gemeld.

Zwitserland is overigens het grootste belastingparadijs ter wereld. De banken daar beheerden ruim 2500 miljard euro aan buitenlandse activa, een kwart van de wereldmarkt.

De Verenigde Staten staan op de tweede plaats.

 Netzwerk Steuergerechtigkeit zet zich samen met vakbonden, kerkelijke en ontwikkelingsorganisaties, sociale bewegingen, milieu- en mensenrechtenorganisaties, wetenschappelijke instellingen en andere maatschappelijke organisaties in voor een transparant en eerlijk fiscaal en financieel beleid gericht op het algemeen belang op verschillende terreinen.

Netzwerk Steuergerechtigkeit maakt deel uit van een wereldwijde beweging die samenwerkt onder de paraplu van de Global Alliance for Tax Justice.

 

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.