Duitsland kampt met een groot onderwijsprobleem. Er zijn veel te weinig onderwijskrachten. Volgens een studie van de Bertelsmann-Stiftung komen Duitse basisscholen in 2025 zo’n 35.000 leerkrachten te kort.

In hun analyse vergeleken onderwijskundige onderzoekers Klaus Klemm en Dirk Zorn hoeveel leerkrachten Duitse basisscholen in de toekomst nodig zullen zijn en hoeveel nieuwe leerkrachten er worden opgeleid.

Volgens de onderzoekers zijn er de komende jaren net voldoende universitair afgestudeerden net genoeg om docenten te vervangen die met pensioen gaan of om gezondheidsredenen vertrekken.

Maar door een groeiend aantal leerlingen als gevolg van een babyboom en een veranderend leersysteem moeten er in vrijwel alle Duitse deelstaten ook nog scholen bij gebouwd worden en nog meer leerkrachten opgeleid worden.

Tot 2025 zullen er in Duitsland ongeveer 60.000 leerkrachten met pensioen gaan.

Tegelijkertijd neemt het aantal leerlingen toe.

In de komende zeven jaar zullen er volgens de onderzoekers in Duitsland meer dan een miljoen leerlingen meer zijn dan de ministers van Onderwijs en Cultuur de afgelopen jaren hebben voorspeld.

De basisscholen zullen als eersten de gevolgen van de Duitse babyboom voelen. Daarvoor alleen al zijn er 26.000 nieuwe docenten nodig.

De derde bouwplaats is de geplande uitbreiding van het dagonderwijs in Duitsland. Zowel de SPD als de CDU/CSU beloven dat kinderen in de basisschoolleeftijd recht hebben op dagopvang. Volgens Klemm en Zorn zijn hiervoor nog eens 19.000 docenten nodig.

In totaal is Duitsland de komende jaren 105.000 leerkrachten in het basisonderwijs nodig. In dezelfde periode zouden echter slechts 70.000 universitaire afgestudeerden beschikbaar zijn, volgens de onderzoekers.

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.