De Duitse CSU-politicus Manfred Weber, de leider van de conservatieve EVP-fractie in het Europees Parlement, heeft zich uitgesproken over het vluchtelingenbeleid en een zin gebruikt die duidelijk herinnert aan het nazi-tijdperk. En daarmee heeft Weber een Pavlov reactie uitgelokt in Duitsland.

Weber zegt dat 2018 het jaar is dat Europa een “finaler Lösung der Flüchtlingsfrage” moet zien te realiseren. Vrij vertaald: “een definitieve oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk.”

Weber deed zijn uitspraak tijdens een conferentie van zijn partij CSU in Seeon.

Het citaat van Weber is uitgezonden door de Bayerische Rundfunk, de publieke omroep in de deelstaat Beieren, waar de conservatieve christendemocratische partij CSU al jaren aan de macht is.

De uitspraak van Weber zorgt voor veel ophef in Duitsland. Op Twitter is het trending topic. De “finale oplossing van het vluchtelingenvraagstuk” doet duidelijk denken aan het nazi-tijdperk en de zogenaamde “totale oplossing voor de Joodse kwestie.”

Op Twitter wordt Weber, die in de CSU als liberaal wordt beschouwd, scherp bekritiseerd om zijn uitspraak.

Weber verwerpt de beschuldigingen. Weber noemt het een “opzettelijk verkeerde interpretatie van mijn verklaring” die “volledig onzin is en niet zo bedoeld door mijzelf”, reageert hij op Twitter.

“Integendeel, het is juist mijn zorg dat er in 2018 een gemeenschappelijke Europese oplossing komt in de zin van hulp aan mensen in nood”, probeert Weber zijn invulling van een finale oplossing te verduidelijken.

De Duitse krant Welt vergelijkt de ophef rond het citaat van Weber met een scène uit de film Life of Brian van Monti Python waarin een oudere man gestenigd wordt omdat hij Jehova heeft gezegd.

CSU-politicus Manfred Weber beleeft volgens Welt momenteel zijn Jehova-moment. Weber staat als voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement bekend als een behoedzame en doordachte politicus.

Weber is volgens Welt geen onruststoker. Volgens CSU-partijleider Horst Seehofer is Weber juist vaak veel te mild. Weber is zelfs een van de weinigen in de partij die kritisch staan tegenover het bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan de CSU-conferentie dit weekeinde in Seeon. Weber zou liever een andere, pro-Europese, meer coöperatieve politicus hebben uitgenodigd, aldus Welt.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.