De Duitse liberale partij FDP wil cannabis in Duitsland vrijgeven. Het voorstel wordt gesteund door de Grüne en Linke en mogelijk ook SPD.

FDP stelt voor om net als in Nederland proefprojecten met cannabis toe te staan.

De motie van de liberalen komt in februari op de agenda van de Bondsdag.

„Zo‘n vier miljoen cannabisconsumenten tonen aan dat de oude strategie van de federale overheid heeft gefaald”, zegt FDP-parlementslid Wieland Schinnenburg. Hij is verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid van de FDP.

“Het is tijd om nieuwe wegen in te slaan in de omgang met cannabis“, zegt Schinnenburg.

De liberalen betogen dat legalisatie verschillende voordelen heeft: de kwaliteit van cannabisproducten kan worden gecontroleerd, en belastingheffing zou de overheid geld kunnen opleveren dat gebruikt kan worden voor verslavingspreventie. Bovendien zouden politie en justitie worden ontlast als ze niet langer illegale teelt, handel en consumptie van cannabis moeten bestrijden.

Schinnenburg komt uit Hamburg. Evenals voorzitter André Schulz van het Bundesverband der Kriminalbeamter (federale vereniging van rechercheurs) die begin 2018 in de Hamburger Morgenpost pleitte voor gereguleerde verkoop van marihuana.

“Het is tijd om marihuana voor consumenten volledig te decriminaliseren en een gereguleerde marihuanamarkt te creëren”, zegt Schulz, die tevens hoofdcommissaris van de politie in Hamburg is. Volgens hem gaat de strijd tegen drugs gepaard met immense personeelsuitgaven voor de politie, maar leidt dit niet tot het gewenste doel.

SPD-partijleider Martin Schultz is persoonlijk tegen liberalisering van het cannabisbeleid in Duitsland. In zijn jonge jaren heeft hij de gevolgen van overmatig alcoholgebruik ervaren. Schultz heeft bij de verkiezingscampagne echter aangegeven dat hij vindt dat het cannabisbeleid geen partijkwestie hoeft te zijn in de Bondsdag. Hij stelt voor dat ieder parlementslid vrij mag stemmen. In dat geval zou er een meerderheid voor het voorstel van de FDP kunnen zijn.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.