Een meerderheid van de Duitsers wil geen nieuwe GroKo-coalitie met CDU/CSU en SPD. Dat blijkt uit de ARD-DeutschlandTrend, een periodieke enquete van de publieke omroep ARD.

Veel Duitsers zijn met name kritisch over de rol van de Beierse christendemocratische partij CSU, die gekoppeld is aan de CDU.

Zondag beginnen de verkennende onderhandelingen voor een nieuwe Duitse coalitie van CDU, CSU en SPD.

52 procent van de respondenten in de ARD-DeutschlandTrend zegt een voortzetting van de Grote Coalitie (GroKo) minder goed of slecht te vinden.

Kort na de conferentie van de SPD in december, waar afgevaardigden van de socialisten zich hadden uitgesproken voor verkennende gesprekken met het CDU/CSU, was de stem voor een Grote Coalitie nog 61 procent.

De aanhangers van de CDU en CSU zijn sterk voorstander van een Grote Coalitie. 68 procent van hen zei dat een coalitie van CDU/CSU en SPD zeer goed of goed zou zijn, 30 procent minder goed of slecht.

De SPD-aanhangers zijn verdeeld over de vraag: 50 procent denkt dat een coalitie van CDU/CSU en SPD zeer goed of goed, 49 procent minder goed of slecht zou zijn.

Sinds de Bondsdag-verkiezingen was er tot december een voortdurende toename van de goedkeuring van de Grote Coalitie.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.