De ultrarechtse partij AfD heeft de Duitse democratie donderdagavond op scherp gezet. De partij belemmerde twee onbeduidende stemronden in de Bondsdag met een truc: de Hammelsprung. Om te laten zien hoe machtig de partij is als de rest van de partijen de AfD buitensluiten.

“Als jullie oorlog willen, dan is het oorlog”, sprak AfD-fractievoorzitter Alexander Gauland eerder deze week nadat AfD-parlementslid Roman Reusch door een meerderheid van de Bondsdag was afgewezen als lid van de parlementaire vertrouwenscommissie die vertrouwelijke informatie van de Duitse inlichtingendiensten krijgt. Onder meer over acties tegen rechts-radicale groeperingen in Duitsland. De rest van de politieke partijen in de Bondsdag wil absoluut niet dat de AfD toegang krijgt tot deze informatie.

“Dit is nog maar het begin,”zei AfD hoofd Alexander Gauland donderdagavond laat nadat zijn partij had aangetoond hoe eenvoudig ze het Duitse parlementaire systeem kan frustreren. Gauland nam wraak.

Op een manier zoals de nazi’s ten tijde van Hitler ook met een minderheid het hele parlement in hun greep kregen. Met angstaanjagende retoriek die rechtstreeks afkomstig is uit de koker van Hitlers propagandastrateeg Joseph Goebbels. “Wolt ihr den totalen Krieg, dan bekommt ihr den totalen Krieg.”

De AfD joeg het Duitse parlement in de gordijnen tijdens twee late onbeduidende debatten. Het ging onder meer over het stopzetten van onwaardig vervoer van dieren. Normaal een niet bepaald controversieel onderwerp in de Bondsdag, maar de AfD zorgde ervoor dat het dit keer een bedenkelijke dubbele lading kreeg. Het gaat de AfD om slechts één ding: de andere fracties in de Bondsdag irriteren.

Het werd een ongebruikelijk late plenaire vergadering. De AfD-Fractie deed er alles aan om het debat te traineren. Te rekken. Om de stemming uit te stellen.

Het was al 10:39 uur toen de AfD-parlementariër Jürgen Braun de Hammelsprung uit de hoge hoed met parlementaire trucs toverde. Hij trok het quorum van het parlement in twijfel en eiste een hoofdelijke telling.

De Hammelsprung staat in het regelement van de Bondsdag. Alle aanwezige parlementsleden moeten de plenaire zaal dan verlaten en de kamer door een aangewezen deur opnieuw een voor een betreden om geteld te kunnen worden.

Pas lang na 23.00 uur was de bizarre farce afgelopen. De vereiste meerderheid van 355 leden van de Bondsdag was niet langer aanwezig in de plenaire vergadering. De vergadering moest worden geannuleerd.

“De huidige Hammelsprung is de wraak voor de niet-verkiezing van Roman Reusch”, verklaarde AfD-fractievoorzitter Gauland na afloop. “Zo willen we niet behandeld worden! Dit is nog maar het begin.”

Wraakactie toont hoe de AfD werkt

De wraakactie van de AfD geeft een idee hoe het parlementaire werk in Duitsland in de komende weken en maanden zal veranderen.

Het twijfelen aan het vermogen van het quorum om resoluties aan te nemen had immers niets te maken met kritiek op de inhoud van de resolutie. Alle fracties – met inbegrip van de AfD – hadden van tevoren aanbevolen om de resolutie naar de commissies te verwijzen.

Toch moesten de parlementsleden de zaal verlaten voor het tellen.

Het spel met het Reglement stelt de AfD-Fractie, die tot nu toe in termen van aantallen goed vertegenwoordigd was, in staat om besluiten van de Bondsdag te torpederen als ten minste de helft van de parlementsleden niet aanwezig is.

Donderdag om half negen in de avond zaten er nog 312 parlementsleden in de Bondsdag. Eigenlijk veel, maar formeel niet genoeg.

“Waarom was de AfD niet compleet?”

Plaatsvervangend voorzitter Christian Dürr van de FDP reageerde op Twitter geërgerd op de blokkade van de AfD.

Hij twitterde:”AfD misbruikt procedureregels van Hammelsprung en beëindigt de zitting vroeg. Resultaat: 2 agendapunten kunnen niet worden besproken. FDP met 59 plaatsvervangers om 23.00 uur in de plenaire vergadering, onder wie voorzitter Christian Lindner. Als AfD dat wel doet, waarom voltooide ze zichzelf dan niet?

Lindner publiceerde een foto van de telling en vroeg: “Waar was Alice Weidel, hoofd van de AfD fractie?”

De SPD-politicus Michael Roth bekritiseerde ook de rechtse populisten. “De AfD heeft niets te melden in termen van inhoud, maar kent de trucs van het reglement. Wat een helden,”schreef hij op Twitter.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.