Het Nürnberger Instituut voor Arbeidsmarkt- en Beroepsonderzoek (IAB) (Nürnberger Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) bekritiseert de eis van de Beierse christen-democratische partij CSU om sociale uitkeringen voor asielzoekers te verlagen.

Herbert Brücker, hoofd migratieonderzoek bij de IAB zegt in de Rheinische Post dat verlaging van uitkeringen voor asielzoekers slecht zou zijn voor het integratiebeleid en grondwettelijk twijfelachtig.

“Een verlaging van de sociale uitkeringen zou alleen maar de prikkel om zwartwerk te verrichten of om crimineel te worden vergroten”, zegt Brücker. “Bovendien wordt het culturele en sociale bestaansniveau in Duitsland gegarandeerd door de staat, ongeacht de migratieachtergrond.”

Brücker is het ook niet eens met het standpunt van de CSU dat het niveau van de sociale uitkeringen een bijzonder belangrijke factor is voor de komst van vluchtelingen naar Duitsland.

Duitsland bevindt zich volgens Brücker in het middensegment van westerse geïndustrialiseerde landen met betrekking tot sociale voorzieningen voor migranten. De bescherming van de mensenrechten, het onderwijsstelsel en de goede economische situatie in Duitsland zouden belangrijkere redenen zijn voor migranten.

Kort voor het begin van de verkenningen van CDU/CSU en SPD naar de vorming van een nieuwe regering voor de Bundestag toont de CSU zich compromisloos in haar eisen voor het Duitse vluchtelingenbeleid. De CSU eist vermindering van de sociale uitkeringen voor asielzoekers en een verplichte leeftijdscontrole voor jonge migranten.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.