Hoe ziet de Duitse havenstad Kiel er in 2030 uit? Dat is het thema van het congres Kiel – Moderne Stad 2030 dat vrijdag 19 januari 2018 wordt gehouden in het stadhuis. Het congres is georganiseerd door de raadsfractie van de Grünen (de Groenen).

Het wordt een evenement dat “veel verder gaat dan de gemeenteraadsverkiezingscampagne”, zegt Dirk Scheelje. Als woordvoerder voor het economisch beleid van de parlementaire raadsfractie van de Groenen is hij lyrisch over de opzet van het congres dat zijn partij zelf heeft georganseerd.

Tussen 12.00 uur en 19.00 uur willen meer dan 100 deelnemers uit bedrijfs-, politieke, bestuurlijke en milieuorganisaties “innovaties en industrieën van de toekomst” bespreken.

“In de komende vijf jaar zullen besluiten worden genomen waarvan de uitwerking in 2030 voelbaar zal zijn”, aldus Scheelje. Wilfried Rickels van het Institut für Weltwirtschaft (Instituut voor Wereldeconomie), Martin Visbek (Geomar), Werner Kässens (Kiwi) en Uwe Schröder (Walterwerk) zijn vertegenwoordigers uit zeer verschillende economische sectoren van Kiel.

De organisatoren willen weten hoe Kiel als “groeiende stad” zich ontwikkelt op het gebied van duurzaamheid, economie en aantrekkelijkheid. De Groenen, die onlangs nog veertien jaar lang de politieke verantwoordelijkheid in de hoofdstad van de staat hebben gedeeld, zijn zelfkritisch. We hebben niet bereikt wat we in het openbaar vervoer hadden moeten bereiken”, zegt Scheelje. “Het is essentieel om voortdurend op zoek te blijven naar nieuwe vervoerssystemen. De kosten van niets doen zijn nu zichtbaar op de Theodor-Heuss-Ring.”

Daarom zal het congres ook een discussie over Industrie 4.0 bevatten en de vraag “Hoe emissievrij is de toekomst van de industrie in Kiel?

Ook de regionale samenwerking werkt volgens Scheelje, die de keynote speech geeft, nog niet naar behoren.

De regio Kiel heeft niet genoeg gecultiveerd. “In plaats van de dichtheid van de woningbouw in Kiel te vergroten, kunnen we het omliggende platteland beter met elkaar verbinden.”

Concreet gezien zullen de werkgroepen van vrijdag zich ook richten op de erkenning van toekomstige industrieën, waarbij gekeken zal worden naar de metropolitane regio Hamburg en het Duits-Deense grensgebied. Er moet echter ook meer rekening worden gehouden met de plaatsingsfactor van het onderwijs. Daarnaast neemt het onderwerp zee veel ruimte in beslag.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.